torsdag 21. mai 2009

Dagens Russ!

Her kommer litt info om de forskjellige fargene du en kan ha på russedressen når man er RUSS. Avhengig av hvor i landet man har studert, begynner russefeiringen med russebusser og russekroer på høsten siste året på videregående eller i slutten av april eller begynnelsen av mai og varer til 17. mai eller lenger. Russen tar sine avsluttende eksamener etter russemarkeringen, og de som eventuelt stryker kan faktisk bli russ igjen. Overdreven russefeiring vil for noen forstyrre skolearbeidet og føre til dårligere eksamensresultater.

Fargene russen bruker på lue, russedress og annet utstyr varierer fra sted til sted, men dette er de mest vanlige:

  • Rødruss er elever som tar allmennfag (idrett, media og kommunikasjon, formgivning (i tre år) eller musikk, dans og drama) og oppnår generell studiekompetanse.
  • Blåruss er elever som tar allmennfag med økonomi, eller salg og service. Opprinnelig var det salg og service som hadde den blå russeluen, men etter ønske av elever ved Høyskolene i Kristiania i 1917, ble det endret slik at allennfag med økonomi sammen med salg og service skulle dele den blå russeluen. De første blårussluene kom i 1916, men 1953 , året da gymnas med økonomisk fagretning ble treårig, regnes som blårussens fødselsår. Andre steder i landet har andre tradisjoner. Feks. i Bodø og Stavanger er det vanlig at yrkesfag er blåruss med diverse tilbehør som deler de forskjellige linene, slik som hvite kåper, selebukser vs. bukse.
  • Svartruss er blant annet elever som utdanner seg innen yrkesfag, men dette varierer fra skole til skole.
  • Grønnruss ble fra ca. 2005 tatt i bruk for elever innen landbruk og naturbruk. Disse var tidligere svartruss. Grønnruss var på 1960-tallet avgangselever ved realskolene , et skoleslag som ble nedlagt i 1968 og overtatt av den obligatoriske ungdomskolen som da ble innført.
  • Oransjeruss er avgangselever ved ungdomsskolene som siden 1970-tallet har kunnet feire avslutningen som oransjeruss.
  • Rosaruss er barn som går siste år i barnehagen og markerer dette med en voksenstyrt imitasjonslek. Eventuelt kan jenter ha rosa klær og gutter lyseblå.
Tradisjonene med grønn-, og særlig oransje- og rosaruss, er ikke blitt særlig utbredt.
Blogglisten

4 kommentarer:

  1. Grønnruss er også for avgangselevar i grunnskulen. Eg var grønnruss i 2006 då eg gjekk ut frå ungdomsskulen. Og grønnruss er det endå, ikkje berre landbruk og naturbruk:)

    SvarSlett
  2. Avgangselever fra ungdomsskolen er grønn russ. Jeg var grønn russ ifjor når jeg gikk ut av ungdomskolen :)

    SvarSlett
  3. hvor kanjeg søke for å bli svartruss? hilsen østfold gutt

    SvarSlett
  4. jeg er grønnruss i år , går ut av tiende ! :D

    SvarSlett